Friday, June 14, 2013

"SEW" EASY CARD BOX (Lone Wolf Designs - Design Team Showcase)

"SEW" EASY CARD BOX


HEY Y'ALL!  I HOPE YOU ARE ALL GETTING OFF TO A GREAT START FOR THE SUMMER!!

FOR THIS WEEK'S LONE WOLF DESIGNS, DESIGN TEAM PROJECT; I DECIDED TO DO AN ALTERED CIGAR BOX THAT I GOT FROM MY GOOD FRIEND DEANNA. IT HAS BEEN SITTING AROUND IN MY CRAFTING AREA FOR SOME TIME NOW, WAITING FOR ME TO DECIDE WHAT TO DO WITH IT.  

THIS WEEK WAS ALSO MY MOMA'S 71ST BIRTHDAY... SO, I DECIDED TO MAKE SOMETHING FOR HER. SHE REALLY LIKES TO SEND CARDS TO FRIENDS AND FAMILY WHEN OCCASIONS ARISE. NOW THAT SHE IS OLDER AND CAN'T GET AROUND AS WELL TO GO TO THE STORE TO PURCHASE THEM, I DECIDED TO MAKE AN ALTERED BOX TO KEEP STACKS OF GREETING CARDS IN (THANKS FOR THE IDEA MRS. CATHY BROOKS!)

ALL SHE HAS TO DO NOW, IS GO TO HER BOX AND PICK OUT A CARD TO SEND... NO WAITING ON ONE OF US BUSY KIDS TO GO TO THE STORE FOR HER.  I DECIDED ON THE THEME OF "SEWING" BECAUSE MY MOMA WAS A SEAMSTRESS FOR MANY, MANY YEARS AND THIS FITS HER WELL. AND OF COURSE HER FAVORITE COLOR IS BLUE.

I HAD INTENDED TO SHOW A "BEFORE" PICTURE, BUT I TOTALLY FORGOT TO TAKE A PIC OF THE BOX BEFORE I STARTED ALTERING IT. SO, THAT WON'T BE HAPPENING. SORRY!

THE DECOR OF THIS BOX WAS INSPIRED BY PRIMA'S - "QUEEN MARY BUTTERMINT PAPER FLOWER WITH BEADED EDGE".


I STARTED OUT BY SPRAY PAINTING THE BOX WITH A SILVER METALLIC SPRAY PAINT. I TRIED BRUSHING IT WITH ACRYLIC METALLIC PAINT, BUT WITH WHATEVER "FINISH" WAS ON THE BOX, THAT DIDN'T WORK. AFTER SEVERAL COATS DRIED, I COVERED THE BOX WITH DIFFERENT LAYERS OF COORDINATING CARDSTOCK.


WHEN ALL LAYERS OF PAPER/CARDSTOCK WERE ADHERED, I COVERED THE ENTIRE BOX WITH MOD-PODGE FOR EXTRA PROTECTION. WORD OF CAUTION: YOU SHOULD USE MOD-PODGE TO ADHERE YOUR PAPERS TO THE BOX IF YOU INTEND TO COVER THE BOX WITH IT AS WELL. IF YOU ADHERE THEM WITH REGULAR ATG ADHESIVE THEN COVER THEM WITH MOD-PODGE, THE PAPER WILL BUBBLE AND BUCKLE... ASK ME HOW I KNOW, I CAN TELL YA FIRST HAND!  (LOL)  BUT, THANKFULLY, AFTER DRYING OVER NIGHT, THE PAPER FLATTENED BACK OUT. WHEW! 


ONCE ALL OF THE MOD-PODGE DRIED, I USED E6000 TO ADHERE THE BOX FEET BY TIM HOLTZ. THIS IS THE FIRST TIME I'VE USED THESE FEET FOR ANYTHING... BUT I GOTTA SAY, I LOVE THEM! WHEN THE FEET WERE GOOD AND DRY, I ADDED SOME "VINTAGE LOOKING" LACE AROUND THE SIDES.


OF COURSE THE MOST FUN PART IS DECORATING THE TOP!!  IT IS, HOWEVER, THE "SHOW-STOPPER" PART OF THE BOX. I USED A SMALL PICTURE FRAME FROM THE DOLLAR BIN AT MICHAEL'S TO ADD A SENTIMENT TO THE TOP. ALSO FROM THE DOLLAR BIN, I ADDED THAT RIBBON THAT LOOKS LIKE MEASURING TAPE TO THE FRAME, TIED IT IN A BOW, AND ADDED A LITTLE "THIMBLE" BUTTON FOR A COHESIVE "SEWING" LOOK!


ALONG WITH ALL OF THE VARIOUS FLOWERS, LEAVES, AND "SEWING" EMBELLISHMENTS, I USED SOME PRIMA "SAY IT WITH CRYSTALS" PEARL FLOURISHES... THOSE THINGS ARE SO BEAUTIFUL!!! 


I JUST HAVE TO SAY, I AM TOTALLY THRILLED WITH HOW THIS BOX TURNED OUT!!  AND, THANKFULLY, MOMA LOVES IT!!  I THINK THAT IT PROVED TO BE A FITTING GIFT FOR HER BIRTHDAY. THOSE PRIMA BUTTERMINT FLOWERS REALLY LOOK LIKE THEY ARE MADE OF ZIPPERS AND FIT THE THEME WELL...





















THANKS FOR VISITING "FASHIONED IN FAITH" TODAY. I HOPE YOU HAVE ENJOYED THIS WEEK'S LONE WOLF DESIGNS, DESIGN TEAM PROJECT!
HAPPY SCRAPPIN'!!



YOU CAN FIND THE PRIMA "QUEEN MARY BUTTERMINT PAPER FLOWER WITH BEADED EDGE" FLOWERS AND MANY MORE OF THE PRODUCTS YOU'LL LOVE AT AN EVERYDAY 25% DISCOUNT AT...



AND DON'T FORGET TO JOIN US OVER AT...
(CREATED & ADMIN BY ME)




16 comments:

  1. I love this box. I'm glad you were *finally* able to use that cigar box. ;) You did a great job and I'm sure your Mom will treasure it.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks a bunch! I'm glad y'all were able to celebrate the occasion with us. <3

      Delete
  2. Wow, Tammy!! That is absolutely beautiful! You are so talented!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Awwww... Thanks so much Melissa! I'm glad you like it.

      Delete
  3. Great job, Tami! A tip, in case you ever decide to do something like this again...cover the box with gesso after you lightly sand it. Then paint it. The gesso helps give acrylic paints adhere to slick surfaces.

    I love the colors and how the flowers fit in with your theme!

    ReplyDelete
  4. I am completely blown away, Tami! Wow! This is gorgeous. I love your colors, the little framed sentiment on top, the beautiful "feet"---those are amazing! with the added lace trim, and those flowers-----I have never seen any like those before and I am in love! I seriously have 3 or 4 cigar boxes sitting in my craft room. I would love to know more about your "painting" process so that I may get going and alter at least one in my stash! Thanks for continued inspiration...all of you ladies at LWD are so gosh darn crafty!

    ReplyDelete
    Replies
    1. You are so sweet Penny! I think it's awesome that I can be of some inspiration for you. Have fun with yours!! :)

      Delete
  5. Oh, I forgot to say, I'm in a similar position with my mother. My father passed away and now my mom's in an assisted living facility. She only gets out somewhere when I take her, and I'm a busy mom of 3 who works full time, so it's tough to meet everyone's needs. She enjoys having cards on hand and I think your idea was a stellar one for your mom! Glad she loved it!

    ReplyDelete
  6. I love this!!! Who would've thought that a plain cigar box can be made into a beautiful gift

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks so much for your kind words Bethany... And thanks for visiting!

      Delete
  7. This is so pretty! I love the feet for the box!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you so very much Jen! Hope to see you back in the near future to share in our CREATIVITY! :)

      Delete
  8. GIRL!!! This is amazing. I love the way you used all the flowers and the spool for the pull - every detail - just beautiful!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks a bunch Katie!! You're compliments mean a lot! Have a great week. <3

      Delete
  9. Stunning project...love all the closeup photos!!!

    ReplyDelete

Please take a moment to leave a comment... Your opinions mean a lot to me!! Thanks!!